Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


willem-van-oranje

Willem van Oranje

Willem van Oranje (1533-1584), ofwel de Vader des Vaderlands, is een prominent figuur in de Nederlandse geschiedenis. Niet alleen was Willem van Oranje stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht, ook is hij de inspiratie van het Wilhelmus. Willem van Oranje was namelijk een belangrijke strijder in de onafhankelijkheid van de Spaanse koning. Het Wilhelmus is dan ook een eerbetoon aan Willem van Oranje en wat hij heeft betekend voor Nederland.

Wie was Willem

Willem van Oranje werd geboren in 1533. Doordat zijn neef Rene van Chalon doodging werd hij de erfgenaam van de graaf van Nassau. Vervolgens werd hij klaargestoomd voor zijn toekomstige rol. Zo kreeg hij als protestants jongetje een katholieke opvoeding en werd hij de prins van Oranje. Nadat hij in 1551 op 18-jarig leeftijd trouwde met Anna van Buren groeide zijn vermogen flink en werd hij graaf van onder andere Vianden, Buren, Breda en Leerdam. Met zijn vermogen groeide zijn invloed, en daarmee werd hij een belangrijk figuur voor wat wij vandaag als ‘Nederland’ kennen.

Grote invloed 80-jarige oorlog

De grote invloed van Willem van Oranje op wat Nederland tegenwoordig is heeft te maken met zijn tolerante zienswijze. In 1564 pleitte Willem namelijk al voor religieuze gewetensvrijheid voor Nederlanders. In de 80-jarige oorlog kwam Nederland onder leiding van Willem van Oranje in opstand tegen de Spaanse overheersing. Doordat hij pleitte voor geloofsvrijheid en van Nederland een zelfstandige staat wilden maken heeft hij de naam ‘vader des vaderlands’ gekregen.

Belangrijk figuur in het volkslied

Doordat veel mensen Willem van Oranje zien als de grondlegger van de Nederlandse staat is ook het volkslied aan hem gewijd. Het Wilhelmus is al geschreven in 1626. In het volkslied komt de genuanceerde mening van Willem van Oranje naar voren. Enerzijds wil hij vrijheid voor Nederlanders, anderzijds wil hij ook de Koning van Spanje trouw blijven. Het Wilhelmus communiceert dan ook de waarden van tolerantie. Een zienswijze waar Nederland vandaag de dag ook nog bekend om staat.

willem-van-oranje.txt · Laatst gewijzigd: 2021/07/05 19:08 door admin